Dom Perignon champagne

Wereldwijd wordt Dom Perignon champagne gezien als een van de beste champagnes die er is. Hoe komt het dat hij toch elk jaar weer hoog in de top 10 van de beste champagnes komt te staan? We hebben er alles over uitgezocht en gaan je vertellen waar de kwaliteit en de naam van Dom Perignon vandaan komt! 

Waar komt Dom Perignon champagne vandaan? 

Het is een onderdeel van het wijnhuis Moët et Chandon, die de champagne heeft vernoemd naar de monnik Pierre Pérignon, die ook wel Dom genoemd werd. Hem wordt de bereidingswijze van de champagne toegeschreven. Hij was de keldermeester van de benedictijner abdij van Hautvillers van 1668 tot aan zijn dood in 1715. 

Door kouder weer werd het gistingsproces van de champagne gestopt in de herfst. Bij het bottelen van de champagne in dit stadium werd de fles dan letterlijk een bom die kon ontploffen als het weer warmer werd buiten. Dit kon zeer gevaarlijk zijn. Pierre Pérignon was degene die een aantal verbeteringen door heeft gevoerd om deze ontploffingen te voorkomen. Deze manier wordt tot op de dag van vandaag voor veel champagnes gebruikt. 

Wat maakt de champagne zo uniek? 

Dom Pérignon is een Cuvée de prestige, ook wel de beste champagne binnen een champagnehuis genoemd. De champagne behaalt haar kwaliteit door enkel de allerbeste druiven van eenzelfde jaar te gebruiken voor de champagne. Deze druiven zijn dus niet ouder dan 1 jaar. 

Daarnaast produceren ze alleen maar vintage wijnen. De champagnes worden dan ook minimaal 7 jaar gerijpt voordat ze te koop komen. Het duurt dus best een tijd voor de champagne klaar is. 

De champagne is ook in het uitgaansleven zeer populair. Niet alleen vanwege de heerlijke smaak, maar ook omdat het logo van de fles glow in the dark is. Zo is het logo zelfs in een donkere ruimte goed zichtbaar. 

Waarom Dom Perignon?

Doordat ze kwaliteit zo hoog in het vaandel hebben staan zijn ze niet voor niets als meerdere keren uitgeroepen tot de beste champagne ter wereld. Je komt namelijk niet zomaar in de top 10 te staan. Deze kwaliteit is dan ook zeer zeker terug te proeven in de champagne. 

Het is niet de goedkoopste champagne die je gaat kunnen vinden. Maar volgens liefhebbers is het de prijs meer dan waard. Voor een hogere kwaliteit champagne betaal je nu eenmaal een hogere prijs. Dit zul je zeker proeven als je een glas drinkt. Het is de prijs dubbel en dwars waard. 

Tip: Latelierduchampagne.nl