Deze nieuwe tradities zijn jou op het lijf geschreven

Geen grootse feesten met oud en nieuw? Misschien wel glitters, oliebollen en champagne maar in elk geval geen vuurwerk en geen Nieuwjaarsduik! Tijd dus voor nieuwe tradities. En deze zijn zo leuk dat ze misschien nog wel eeuwen mee gaan. 

Cadeautjes om middernacht

Hou jij van cadeautjes? Dan maak jij dit jaar een fantastische nieuwe traditie door elkaar om middernacht een cadeautje te geven. Eén voorwaarde; het cadeautje moet de wens uitstralen die je voor de ander hebt. Wens je iemand komend jaar een vakantie of een reis; dan geef je bijvoorbeeld een mooie rugzak. Op de Super Dry Sale vind je hele mooie en betaalbare tassen. Gun je iemand meer geld; geef een mooie portemonnee en stop er (voor het geluk) wel alvast een muntje in. En gun je je kinderen dat ze komend jaar het goed doen op school of zelfs slagen voor hun examen; dan geef je de Eastpak rugzak die in mei aan de vlag mag hangen. 

Toekomst voorspellen

Ben je erg benieuwd hoe komende jaar er uit gaat zien? Dan is de Duitse traditie wel een aanrader. In Duitsland hebben ze de traditie ze Bleigieβen. Daarbij smelten ze lood dat ze in een pot gieten. De vorm die het lood in de pot aanneemt, heeft daarbij een betekenis en daarmee kun je je je toekomst bepalen. Handig als om te weten wanneer je die mooie Ted Baker tas moet kopen om de show te stelen op het eerstkomende feest met vrienden. Geloof je er niet zo in? Dan kun je natuurlijk ook op safe spelen en dat jurkje en tas gewoon alvast nu kopen. 

Dit kun je sowieso doen

Dit jaar geen Nieuwjaarsduik? Pak dan de traditie van Denemarken maar op. Die is zo makkelijk en simpel uit te voeren en eerlijk gezegd ook een stuk minder koud. De gewoonte daar is namelijk om het nieuwe jaar figuurlijk in te springen. Ze klimmen daarvoor op een stoel en om klokslag 12 springen ze er vanaf. Bij gebrek aan stoelen kan in de lucht springen ook. Even wat anders dan het vuurwerk.  

Ga je voor de liefde, het geld of gezondheid?

In Mexico hebben ze een subtiele traditie die je sowieso wel uit kunt voeren. Zelfs zonder dat iemand het weet. Daar geloven ze er in dat de kleur lingerie of ondergoed dat je op oudjaarsavond, je op een bepaald vlak geluk brengt. Wil jij een nieuwe liefde vinden komend jaar; dan moet je daarvoor rood ondergoed dragen tijdens de jaarwisseling. Het rood staat voor de nieuwe vlam in het komende jaar. Wil je betere financiën; dan draag je geel en wit staat voor een goede gezondheid gegarandeerd. Kun jij kiezen of draag je stiekem drie setjes tegelijk? 

Dierengesprekken die geluk brengen

De Roemeense boeren hebben een hele andere traditie om het geluk een handje te helpen. Daar is het de gewoonte dat boeren tijdens oudejaarsdag hun dieren toespreken. Ze geloven er namelijk in dat de dieren op deze dag zullen luisteren en ze voorspoed en geluk gaan voor het nieuwe jaar. De mensen op het platteland van Roemenië gaan nog een stapje verder. Die gaan dansend in berenkostuums langs de huizen om het kwaad te verjagen. Maar misschien moet je dat maar even overslaan. 

Nog meer verkleedpartijtjes

In Ecuador hebben ze trouwens ook een heel bijzondere verkleedpartijtje. De mannen verkleden zich daarbij vaak als vrouw waarbij het idee is dat er een ‘mannelijke’ pop wordt verbrand. Je blijft van als ‘weduwe’ van het vorige jaar over. Het verbranden van poppen is daar echt één van de belangrijkste gewoontes tijdens oud en nieuw omdat door het verbranden de kwade energie van het oude jaar te verdreven.