Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tablet?

Wanneer je een tablet aan wilt schaffen, kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er is een enorm groot aanbod, wat de keuze een stuk moeilijker maakt. Om een goede keuze te maken in welke tablet het beste bij jou past, is het verstandig om op een aantal punten te letten. In deze blog lees je meer over die punten.

Het besturingssysteem

Allereerst is het belangrijk om te beslissen met welk besturingssysteem je op de tablet wilt werken. Over het algemeen heeft iedereen daar wel een duidelijke voorkeur in. Aan de hand van wat je gewend bent, zal je Apple iPadOS, Google Android of Microsoft Windows 10 het fijnst vinden. iPadOS heeft de meeste tablet-apps die gemiddeld een goede kwaliteit hebben. Bij Android zijn minder apps beschikbaar, maar kan je wel meerdere gebruikersprofielen aanmaken. Windows 10 maakt het mogelijk om Windows-programma’s op je tablet te gebruiken. Dit kan in desktop- en tabletmodus. Daarbij lijkt de tabletmodus qua eenvoud op iPadOS en Android.

Het formaat

Natuurlijk is het formaat ook belangrijk om op te letten. Het hangt af van wat je met de tablet wilt gaan doen, wat een goed formaat is. Kleine tablets van 7 of 8 inch zijn ideaal voor onderweg, omdat je ze gemakkelijk mee kunt nemen. Grote tablets van 9 of 10 inch kun je thuis prettig gebruiken voor het kijken van een film of om mails te typen. Je hebt ook nog grotere tablets van 12,9 inch. Deze zijn met een toetsenbord en muis te gebruiken als een 2-in-1 laptop.

De beeldverhouding

Ook de beeldverhouding bepaalt het gebruiksgemak. Je hebt ze erg langwerpig, maar er zijn ook tablets die bijna vierkant zijn. De ideale beeldverhouding hangt af van wat je ermee wilt doen. Voor films is een 16:9 of 16:10 verhouding prettig, zodat er geen balk onder- en bovenaan het scherm worden getoond. Internetten, e-mailen en lezen is fijner van een tablet met een 4:3 of 3:2 verhouding. Rechtop kan je daarmee webpagina’s en e-mails beter zien, waardoor scrollen minder nodig is, en digitale boeken en magazines passen beter op een scherm met deze verhoudingen.

De opslagruimte

Het is daarnaast belangrijk om te letten op de opslagruimte. Afhankelijk van wat je met de laptop wilt doen, past een bepaalde ruimte bij jouw gebruik. Dat bepaalt namelijk hoeveel apps, bestanden, films en foto’s je op jouw tablet kunt downloaden. De meeste tablets hebben een opslagruimte van 16 GB, 32 GB of 64 GB. Op een tablet van 16 GB kan je 3.000+ nummers, 20 uur aan video’s of 12.000+ foto’s kwijt. Op een 64 GB laptop is dat vier keer zo veel. Er wordt een grote meerprijs gerekend voor modellen met meer geheugen. Daarom is het ook mogelijk op je opslagcapaciteit op een andere manier te vergroten: in sommige tablets kan je een SD-kaart plaatsen en je kunt data in de cloud opslaan. Bij Apple is dat een uitbreiding van 5GB en bij Android-tablets 15 GB.