Wat maakt speelgoed geschikt voor je kind?

Je komt er niet omheen als je kinderen hebt, speelgoed kopen. Maar wat maakt speelgoed nu geschikt speelgoed en waar moet je opletten tijdens het kopen van speelgoed? In dit artikel nemen we je mee en geven we je enkele tips, zodat je altijd geschikt speelgoed voor je kind koopt.

Hoeveel speelgoed heeft een kind nodig?

Het is algemeen bekend dat kinderen uit Nederland vrij veel speelgoed hebben. In de meeste gevallen zit al het speelgoed op het begin van je vrije zaterdag nog in een grote bak, maar tegen het middaguur ligt het verspreid over je gehele vloer. En wie moet het vervolgens weer opruimen? Ja, jij of je partner. Het is verstandig om twee bakken te maken met al het binnenspeelgoed en al het buitenspeelgoed.

Speelgoeddeskundigen benoemen ook dat kinderen uit Nederland teveel speelgoed hebben. Ze zeggen dat een kind genoeg speelgoed heeft aan een derde van het aantal maanden. Dus is je kind 36 maanden (3 jaar), dan hebben ze genoeg aan 12 speelgoedjes. Bekijk daarom eens wat je kind pakt als het begint met spelen en leg wat weg als je kind het niet pakt.

Bekijk de leeftijdsindicatie op verpakkingen

Netzoals dat TV een kijkwijzer heeft, heeft speelgoed een leeftijdsindicatie. In de meeste gevallen staat dit op de verpakking of is het common sense van de ouders. Je gaat natuurlijk nog geen afstandbestuurbare speelgoed auto kopen wanneer je kind nog een baby is. De website ToyRunner.nl heeft het gemakkelijk voor je gemaakt. Daar kun je filteren op de leeftijd, zoals speelgoed tussen de 1 en 3 jaar oud, speelgoed tussen de 3 en 6 jaar oud etc. Let wel op dat het een indicatie is en dat het zo nu en dan interessant kan zijn om bijvoorbeeld al ouder speelgoed voor je kind te kopen, terwijl dit nog niet naar de leeftijd je kind is.

Bedenk wat voor type kind je hebt

Wanneer je gaat zoeken op de soort types, komen er vier naar voren. Dat zijn:

  • Rauwers – houden van actie
  • Douwers – houden van onderzoeken
  • Schouwers – houden van kleurtjes en geluiden
  • Bouwers – houden van blokken en ballen

Om te ontdekken wat voor type je kind is, doe je door observeren.

Waar moet goed speelgoed aan voldoen?

Het is belangrijk dat het materiaal waarvan het speelgoed is, is gemaakt en geproduceerd op een veilige manier. Dit kun je zien aan een keurmerk. Verder is het belangrijk dat speelgoed niet makkelijk afbreekt. Goed speelgoed is ook speelgoed dat je kind uitdaagt om er iets mee te doen. Het moet ze nieuwsgierig maken en er zo uitzien dat het aantrekkelijk is om er mee te spelen.