Ben jij al bekend met mindfulness?

De term mindfulness is voor sommige mensen een bekendere term dan voor andere. Dit begrip is erg belangrijk en zeker niet te missen in het dagelijkse leven. Tijdens het dagelijkse leven kunnen de emoties namelijk hoog oplopen en is de tijd en rust voor jezelf soms ver te zoeken. Dit kan erg nadelig zijn en niet goed werken in persoonlijke relaties en op bijvoorbeeld werk. Hoe zorg je er nu voor dat je in het hier-en-nu gaat leven? En wat houdt mindfulness nu precies in? Lees snel verder en kom er meer over te weten!

Betekenis van mindfulness

wanneer je het hebt over mindfulness, draait het om de aandacht naar jezelf goed te trainen. Je leert als het ware om in het hier-en-nu te leven. Je gaat kijken naar je denkprocessen en gevoelens. Het is de bedoeling dat je afstand gaat nemen van verschillende gedachtes die je kunnen laten meeslepen. Er zijn erg veel verschillende mogelijkheden om jezelf bezig te houden met mindfulness en dit is zeker een aandachtspunt die in de agenda moet komen te staan. 

Jezelf herinneren aan het hier-en-nu

Het is bij mindfulness dus van belang dat je je bewust wordt van het hier-en-nu. Je moet dus verschillende opties nagaan om jezelf daarop te kunnen richten. Hoewel je weet dat het belangrijk is je hierop te richten, kun je het vaak vergeten door de drukke agenda’s. Een manier om jezelf dagelijks te kunnen herinneren, is The Watch Now. Dit is een horloge zonder wijzerplaat. Dat klinkt natuurlijk wat gek, maar op het horloge staat het woord ‘now’ aangegeven. Hierdoor word je dus geattendeerd op het feit dat je meer moet stilstaan bij het nu. 

Naast het horloge kun je ook de keuze maken om bijvoorbeeld ‘now’ op de achtergrond van je telefoon in te stellen. Deze gebruik je ook dagelijks, waardoor je het woord vaker voorbij zal zien komen. Zoek naar manieren om jezelf te confronteren met dat je in het hier-en-nu moet leven.

Werken aan mindfulness

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen zijn er verschillende manieren om te werken aan mindfulness. Je kunt dit zelf al erg goed doen. Dit kan bijvoorbeeld door in de ochtend even de tijd te nemen voor je ademhaling. Dit doe je door vijf keer in en uit te ademen en daarnaast je gedachten op een rijtje te krijgen. Ook kun je bij de dagelijkse bezigheden je aandacht richten op wat je ziet, hoort, voelt en ruikt. Denk bijvoorbeeld aan het eten van de lunch. Probeer dit met aandacht te doen.

Ook kun je er voor kiezen om iemand anders om hulp te vragen. Je hebt bijvoorbeeld verschillende praktijken die je kunnen helpen om mindfulness oefeningen te doen. Dit kan een fijne en goede manier zijn om af en toe even stil te staan bij het hier-en-nu. Zo moet je een afspraak maken, waardoor je het niet kunt vergeten en word je goed begeleid. Bij de mindfulness training zullen ze je verschillende vragen stellen over bijvoorbeeld je gevoelens, gedachten en lichaam. Je wordt je helemaal bewust van het moment en leeft dus in het nu.